Test: Hyundai i30 1.5 DPi Premium

Hyundai i30 je i dalje među najpovoljnijim automobilima na našem tržištu. Testirali smo verziju sa jedinim atmosferskim motorom. Nije sportista, ali malo troši i jeftin je za održavanje.

Izvor: Polovni automobili
Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4340/1795/1455 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2650 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4340/1795/1455 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2650 mm

• Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Prošlo je već tri godine otkako je predstavljena redizajnirana varijanta Hyundaija i30. Kako smo propustili da ga do sada testiramo i mi se pitamo, ali nikad nije kasno, s obzirom da je reč o vrlo popularnom i što je najvažnije, jednom od najpovoljnijih automobila na našem tržištu.

Hyundai modeli odavno nisu izbor samo kupaca koji imaju relativno skroman budžet i za svoj novac žele da dobiju najviše. To su automobili koji svojim tehničkim rešenjima pa i luksuzom ozbiljno pariraju čak i premijum konkurentima.

Hyundai i30 1.5 DPi: zapremina 1498 ccm; snaga 81 kW (110 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 144,2 Nm pri 3500 o/min
Hyundai i30 1.5 DPi: zapremina 1498 ccm; snaga 81 kW (110 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 144,2 Nm pri 3500 o/min

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila

Naravno, među njima su i dalje oni koji su najčešći izbor kupaca skromnijih zahteva, pa otuda verzije sa manje opreme i sa slabijim motorima čije kvalitetno održavanje može da se priušti. Jedan od takvih modela je Hyundai i30.

Poznati hečbek C segmenta je na tržištu već kroz tri generacije. U najnovijem izdanju dobio je napredniju bezbednosnu opremu, pa tako i osnovni model od 19.990 evra ima automatsko kočenje sa senzorima najnovije generacije. Tu je i asistencija za prevenciju nenamernog napuštanja saobraćajne trake.

Novina u redizajnu su analogno-digitalni instrumenti i veliki displej multimedije koji se dobijaju od pretposlednjeg paketa opreme "premijum", kakav je i na našem test primerku.

Dobro je što je zadržan veliki broj paketa, pa svako može da odabere opremu u skladu sa svojim željama i mogućnostima.

Auto koji testiramo je sjajan izbor za one koji žele da priušte nešto više komfora; standardno se isporučuje sa bežičnim punjačem za telefon, električnom parkirnom kočnicom, ključ-karticom za beskontaktno otključavanje i startovanje motora ali i boljim kočnicama koje podrazumevaju i zadnje diskove.

Tokom redizajna je promenjena i gama motora. Hyundai ima zaista veliki izbor po ovom pitanju i nije baš lako pohvatati novitete, s obzirom da se iz generacije u generaciju primenjuju nova rešenja.

Suština je da je u gami benzinaca sada samo jedan atmosferac, dok su neke turbo mašine dobile tehnologiju lakog hibrida.

U ovom trenutku na našem tržištu je dostupan samo novi atmosferski motor zapremine 1.5 litara. Ima unapređen sistem ubrizgavanja goriva tako da je svaki cilindar dobio dodatnu diznu.

Suština ovog agregata je da malo troši i da je jeftin za održavanje.

Činjenica je i da je najslabiji, pa je namenjen manje zahtevnim kupcima, pogotovo zbog toga što je većina vozača navikla na turbo motore i komfor koji oni pružaju u smislu da snažno povlače i na niskim obrtajima.

Ovde je već potrebno više rada ručicom menjača…

Inače, prednost dvostrukih dizni po cilindru je i to što je motor tiši nego ranije. I do sada su bili tihi, a ovaj se skoro i ne čuje na leru. Vibracija, naravno nema.

Lako pronalazimo idealnu poziciju za volanom. Ko voli, može da sedi nisko i zavaljeno, sa prilično ispruženim nogama, s obzirom da su pedale solidno udaljene a volan se dosta izvlači.

Sa druge strane, podizanje sedišta omogućava preglednost skoro kao kod krosovera…

Sve komande su vrlo lagane, meke i precizne. Odmah primećujemo i vrlo dobru zvučnu izolaciju, ali i kvalitetno ozvučenje sa izraženim basom.

Uz veliki displej multimedije od 10,25 inča stigao je i novi interfejs, koji sadrži i već čuvene zvuke prirode, identične kao na drugim Hyundai modelima.

Uživamo u cvrkutanju ptica koje dolazi iz zvučnika i tihom motoru koji proizvodi minimalne vibracije u poređenju sa trocilindarskim turbo-benzincima a kamoli dizelašima. S druge strane, mnogi će reći da je lenj.

Da, jeste za nagla ubrzanja, ali ako želite umereno da ubrzavate, nema potrebe za šaltanjem naniže.

Snažnija ubrzanja već zahtevaju stepen, dva, pa i tri niže, u zavisnosti od situacije. Ne brinite, to mu ne smeta, voli da se "zavrti" i to bez nekog povećanja potroošnje. Suština je u tome da, kada dostignete željenu brzinu, prebacite u šestu, koju bord kompjuter preporučuje već pri pedesetak na sat.

Ako ovako vozite, sa relativno naglim ubrzanjima drugom brzinom i održavanjem konstantne brzine visokim stepenom prenosa, auto će vas nagraditi niskom potrošnjom. U našem slučaju se kretala od 7,1 litara bulevarske vožnje bez klime i gužve, pa sve do 9,2 l/100 km u čestim stani-kreni situacijama.

Kada se jednom naviknete ili podsetite vožnje sa čestim menjanjem brzina, shvatićete da auto uopšte nije slab. Naravno da nije sportista i da ne može da parira turbo-mašinama, ali je sigurno da se nećete pokajati ako želite nov auto i imate skromniji budžet.

Štaviše, iznenadićete se i međuubrzanjima na auto-putu, pogotovo kada vratite u treću. Slično je i sa preticanjem na magistrali, gde je takođe neophodno da "zavrtite" motor.

Kako to utiče na krajnju potrošnju? Kao što smo već rekli, po gradu je vrlo umeren pa i štedljiv, dok pri 130 km/h treba računati na oko 6,8 litara, što uopšte nije loše.

Kazaljka obrtomera je tada na oko 3600 obrtaja, što je blisko vrednosti karakterističnim za nekadašnje atmosferce. Pitate se čemu onda sva ova unapređenja?

Poenta je u emisiji izduvnih gasova, koja je neuporedivo niža nego ranije… Osim toga, imajte na umu da je najnovija generacija automobila neuporedivo bezbednija, ako se dvoumite oko toga da li je bolji polovnjak ili nov auto.

Hyundai i30 možda nema platnom presvučene tapacirunge u vratima, ali su definitivno napravljeni od mekih materijala. Komandna tabla je takođe gumirana i meka na dodir, dok je kvalitet završne obrade vrlo visok.

Za njega se definitivno ne može reći da je "plastikaner", pogotovo ne u odnosu na druge automobile C segmenta, s obzirom da nema ništa više tvrde plastike nego neka zvučna imena auto-industrije.

Među retkima je sa posebnom pregradom za naočare u krovu, a tu su i brojne druge ostave za sitnice. Naravno, nije sve idealno. Na primer, podloga za punjenje telefona se prilično greje, dok Android Auto nema opciju bežičnog povezivanja.

Zato su tu neka napredna rešenja, poput automatske aktivacije odmagljivanja stakala i smanjenja vlažnosti vazduha u kabini. Sve ovo može da se isključi u meniju, ako ne želite da se kompresor "klime" po potrebi uključuje mimo vaše volje.

Hyundai i30 definitivno nije niskobudžetni auto. Sa lepom opremom zadovoljava i zahtevnije kupce, pogotovo one koji cene kvalitetne vozne karakteristike.

Izuzetno je stabilan na pravcu, čak i pri velikim putnim brzinama. U krivinama je neutralan, sa više osećaja sigurnosti u odnosu na krosovere.

Lako se parkira, u čemu pomažu zadnji parking senzori i kamera visoke rezolucije.

Na kraju, jedna od prednosti Hyundaija i30 je što ozbiljno drži cenu kao polovnjak, na šta utiče i pet plus dve godine garancije.

Među prostranijima u klasi

Što se tiče ponude prostora, Hyundai i30 je među prostranijima u klasi. Dok kod nekih konkurenata iznad glave putnika prosečne visine na zadnjem sedištu do krova ostaju dva-tri prsta, ovde ima više od jedne pesnice, tako da i visoke osobe neće imati problem.

Niži paketi opreme nemaju ventilacione otvore pozadi, pa i o tome treba voditi računa ako vozite decu.

Prtljažnik: 395/1301 l
Prtljažnik: 395/1301 l

Prtljažnik sa svojih 395 litara je među prostranijima. Sa obe strane su zakačaljke za kese i torbe, a test primerak može da se pohvali i otvorom u sredini naslona sedišta za prevoz dugačkih predmeta, što nije baš uobičajeno u ovom segmentu.

Za svaku pohvalu je i to što je rezervni točak standard. Zahvaljujući smanjenim dimenzijama i dalje možete da koristite opciju duplog dna, sa policom koja na sebi sadrži kukice za pričvršćivanje mreže.

Bezbednost za sve

Svaki Hyundai i30, pa i najjeftiniji, ima ozbiljne bezbednosne sisteme, među kojima je automatsko kočenje sa prepoznavanjem vozila i pešaka.

Tu je i sistem za prevenciju nenamernog napuštanja saobraćajne trake, koji se aktivira pritiskom dugmeta na volanu. On ne održava sredinu kao što to rade automobili sa autonomnom vožnjom drugog nivoa, već vas "odgurava" od linije ako joj se približite.

Svakako, dobro dođe na dugim putovanjima kada i trenutak nepažnje može da bude koban. Ukoliko želite, možete da ga isključite.

Dve dizne po cilindru

Hyundaijev DPI (Dual Port Injection) sistem ubrizgavanja koristi dva injektora za svaki usisni otvor kako bi bolje održao stabilan odnos vazduh/gorivo u smeši, što takođe poboljšava odnos EGR (recirkulacija izduvnih gasova), u korist uštede goriva.

Pored toga, dalja atomizacija kapljica goriva ublažava isparavanje, što je smanjilo emisiju štetnih čestica (PM).

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Hyundai i30 1.5 DPi Premium: Specifikacije

Motor: zapremina 1498 ccm, snaga 81 kW (110 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 144,2 Nm pri 3500 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4340/1795/1455 mm, međuos. rastojanje 2650 mm, klirens 140 mm, prtljažnik 395/1301 l, rezervoar 50 l, masa 1325 kg, pneumatici 205/55 R16

Performanse: maks. brzina 187 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,3 s, potrošnja 9,0/6,0/6,8 l/100 km, emisija CO2 153,2 g/km

Cena: 22.990 evra sa PDV-om

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu