U Crnoj Gori prvi slučaj sumnje na obolevanje od omikrona

U Crnoj Gori zabeležen je prvi slučaj sumnje na obolevanje od Omikron soja korona-virusa, javljaju danas podgorički mediji.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FIlippo Venezia
EPA-EFE/FIlippo Venezia

"Detaljnim epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju, a koji dolaze iz zemalja Afrike u kojima je detektovan novi soj SARS-CoV-2, Omikron, od posebnog javnozdravstvenog značaja, utvrđena je sumnja na obolevanje od ovog soja kod jedne porodice u Crnoj Gori", saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Kako se dodaje, dodatnim mikrobiološkim ispitivanjima u Laboratoriji za molekularnu dijagnostiku tog Instituta, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike, koja predstavlja svojevrsnu preskrining metodu, dodatno je postavljena sumnja na obolevanje od Omikron soja SARS-CoV-2.

"Nakon što je pristigla informacija da je jedan državljanin Crne Gore putovao avionom na relaciji Johanesburg (Južnoafrička Republika) -Frankfurt (Nemačka) letom kojim je takođe putovala na Omikron soj SARS-CoV-2 potvrđeno pozitivna osoba, sprovedeno je, ističu iz Instituta, detaljno epidemiološko istraživanje, kojim je utvrđeno da ta osoba nije vakcinisana protiv SARS-CoV-2.

Rešenjem sanitarnog inspektora, ta osoba i njegova porodica stavljene su u izolaciju.

Svi članovi porodice su dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima i njihovo zdravstveno stanje se prati, navode u saopštenju.

U daljem epidemiološkom nadzoru, kako navode, svi kontakti ove osobe su istraženi i stavljeni u izolaciju, a uzorci pod sumnjom biće detljno analizirani metodom sekvenciranja za čije konačne rezultate je potrebno 10 dana u skladu sa standardnom procedurom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu