Vesti - Qatar 2022 -

Blater kritikovao Infantina

Bivši predsednik FIFA Sep Blater kritikovao je planove svog naslednika na toj funkciji Đanija Infantina.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Reč je o planovima o promeni formata na narednom Svetskom prvenstvu i Svetskom klupskom prvenstvu.

Blater je u objavljenom intervjuu nedeljniku Cajt, rekao da je "ono što se u ovom trenutku dešava, prekomerna komercijalizacija fudbala".

"Postoje pokušaji da se iscedi iz limuna sve više i više, na primer Svetsko prvenstvo sa 48 reprezentacija ili sada Svetsko klupsko prvenstvo koje se mora posmatrati kao direktna konkurencija Ligi šampiona. FIFA ovde zadire u nešto što je se zapravo ne tiče - klupski fudbal", naveo je Blater.

Svetsko prvenstvo održaće se 2026. godine u SAD, Meksiku i Kanadi i biće prvo sa 48 učesnika. Time će se ispuniti Infantinovo predizborno obećanje o većem i inkluzivnijem Svetskom prvenstvu na kome će učestovovati i druge ekipe koje nisu iz Evrope i Južne Amerike.

Na nedavno završenom Mundijalu u Kataru učestvovale su 32 ekipe.

Infantino je prošle nedelje rekao da se planira i promena formata Svetskog klupskog prvenstva, na 32 ekipe od 2025. godine.

Blater se u junu 2015. godine povukao sa funkcije zbog skandala u vezi sa korupcijom u FIFA. On je negirao nepravilnosti, a u ovom intervjuu je to ponovio.

"Nikada nisam uzeo novac koji nisam zaradio, zato ništa nisu mogli da dokažu u svim postupcima koji se vode protiv mene. I tako će ostati", naveo je Blater.

On je dodao da "nema nikakvu vezu sa Infantinom" i da se predsednik FIFA poneo bez poštovanja pošto je od izbora odbijao svaki kontakt.

"On komunicira sa mnom samo preko advokata", rekao je Blater.

Blater je rekao i da je u više navrata "pokušao da kontroliše posao", na primer u pokušaju da ograniči transfere talentovanih južnoameričkih ili afričkih fudbalera u Evropu. Propao je i pokušaj da se uvede ograničenje plata za igrače.

On je rekao da "nismo uspeli da zaštitimo fudbal od ekonomskog i političkog uticaja".

"Zaista sam se uvek trudio da služim fudbalu. Ako sam ga time oštetio, onda mi je žao", naveo je Blater.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu