Ljubimac -

Najstariji miš na svetu, mišica Pet, osvojila Ginisov rekord za dugovečnost

Pacifički džepni miš nazvan Pet po glumcu iz "Zvezdanih staza" Patriku Stjuartu, u sredu je dobio Ginisovo priznanje kao najstariji živi miš pod ljudskom negom, u zreloj dobi od 9 godina i 209 dana, objavila je Alijansa za divlje životinje zoološkog vrta San Dijega nakon sertifikacije, prenele je danas agencija AP.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, Foto:  EPA-EFE/Grzegorz Michalowski POLAND OUT
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/Grzegorz Michalowski POLAND OUT

Pet je rođen u Safari parku u zoološkom vrtu San Dijega 14. jula 2013. godine, u okviru programa uzgoja i očuvanja ove vrste, saopštila je Alijansa.

Pacifički džepni miš, koji ima manje od 5 grama, najmanja je vrsta miša u Severnoj Americi, a ime je dobila po kesicama koje životinje koriste za nošenje hrane i materijala za gnežđenje.

Ova vrsta miša nekada je bila rasprostranjena od Los Anđelesa južno do doline reke Tihuane, ali je populacija opala nakon 1932. zbog ljudskog faktora i uništavanja staništa. Smatralo se da je miš izumro pre 20 godina sve dok male, izolovane populacije nisu ponovo otkrivene 1994. u Dana Pointu u okrugu Orindž, ali je vrsta i dalje ugrožena, saopštila je Alijansa. Ta organizacija je 2012. godine započela program uzgoja kako bi spasila miša od izumiranja.

Prošle godine, zabeleženo je 117 mladunaca rođenih u rekordnom 31 leglu. Mnogi miševi će ovog proleća biti ponovo pušteni u divljinu, navodi se u saopštenju.

Nova populacija pacifičkih džepnih miševa nastanjena je u parku divljine Laguna Cost u okrugu Orindž i miševi su počeli da se razmnožavaju bez ljudske pomoći 2017. godine.

Iako ne dobija publicitet kao veće i značajnije vrste, ova vrsta miša je važan faktor u ekosistemu, budući da raspršuje seme autohtonih biljaka, a njihovo kopanje podstiče rast biljaka

"Ginisov rekord je zato posebno značajan za naš tim, kao i za vrstu. To je priznanje za posvećenost i neverovatnu brigu koju mi kao organizacija pružamo svakoj vrsti životinja, od najveće do najmanje", rekla je Debra Šir iz Alijanse za divlje životinje, koja je uspostavila i nadgledala program očuvanja populacije miševa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu