Ljubimac -

Zašto mačke skaču na kuhinjski pult?

Mačka koja voli da se penje ili skače na radne površine u kuhinji može izazvati razne probleme i izložiti se opasnostima.

Izvor: telegraf.rs
Podeli
Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE
Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Pojedini vlasnici dozvoljavaju mačkama da sede na kuhinjskim pultovima.

Nećemo se baviti “higijenskom stranom” ove navike, ali radna površina ipak nije mesto gde životinja treba da sedi, i to iz više razloga.

Kućna mačka, kojoj je sve dozvoljeno, a nije iskusila mnoge situacije u kuhinji, vrlo lako može skočiti na šporet, pojesti neku namirnicu koju ne bi smela ni da onjuši, a povrh svega se može otrovati ostacima sredstava za čišćenje.

Mačke jesu uredne životinje, ali na radnoj površini mogu da ostave tragove izmeta koji im se zalepi za krzno, naročito ako su pre toga koristile posudu sa posipom. Ovo se nikako ne može nazvati poželjnim, koliko god voleli svoju mačku, jer se posudama za kuvanje, tanjirima, priborom i hranom najlakše i najbrže šire bakterije.

Zato je najbolje mačku držati dalje od radnih površina u kuhinji. To ćete postići odvraćanjem i nagradama.

Zašto mačke skaču na kuhinjski pult?

Radne površine u kuhinji su najzanimljiviji deo doma: one su uvek pune ostataka obroka, mesa, povrća i voća i drugih ukusnih i mirišljavih namirnica. Osim toga, sve ovo se nalazi na izvesnoj visini u odnosu na mačku koja to smatra izazovom i mora da se popne.

Mačka je izuzetno radoznala i neće se smriti dok ne sagleda sve ono što je mami mirisom. Radni pult u kuhinji u svakom pogledu je izazovan za nju, baš kao i tekuća voda koju voli da pije iz slavine. Zato se nemojte iznenaditi ako je zateknete u sudoperi.

Kako da odvratite mačku od ove navike?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na ivicu radne površine u kuhinji zalepite selotejp. Mačke ne podnose dodir lepljive trake na jastučićima šapa. Umesto selotejpa možete postaviti i izgužvanu aluminijumsku foliju, koja će biti neprijatna ne samo za mačkine šape, već i za njene uši.

Ako se mačka popela na pult, ponudite joj igračku ili poslasticu koje ćete baciti na pod kuhinje: tako ćete je namamiti da siđe i odvratili joj pažnju.

Mačka koja nema penjalicu i grebalicu pokušavaće da se popne bilo gde, a pogotovo na kuhinjske radne površine, pa i na elemente. Što pre joj nabavite ove inače obavezne mačije zanimacije koje možete učiniti još interesantnijim tako što ćete okačiti šarene ili svetlucave trake, loptice, raznobojno perje i slilčne predmete koji će se dopasti mački.

Uvek nagradite mačku kad se popne na penjalicu: brzo će shvatiti da je to pravo mesto za nju.
U kuhinji održavajte higijenu: nemojte ostavljati tragove hrane, načeta pakovanja sa namirnicama ili nepokrivene obroke. Kad mačka bude uvidela da na pultovima nema ničeg interesantnog za nju, možda će i sama prestati da se penje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu